Historische Route 66

Weinig wegen ter wereld spreken zo tot de verbeelding en roepen zoveel beelden op als Route 66. De weg begint in Chicago en eindigt aan het strand van Santa Monica in Los Angeles.

Route 66 is maar liefst 4000 kilometer lang en voert door acht verschillende staten. Ooit was dit de belangrijkste weg van de Verenigde Staten. Een handelsroute die in 1926 werd aangelegd om in een snelgroeiend Amerika dorpen en steden met elkaar te verbinden.

Officieel bestaat Route 66 niet meer want de autoroute werd in 1985 opgeheven. Toch kun je het oude traject nog voor het grootste deel volgen. Onderweg kom je langs klassieke diners, oude motels, spooksteden en schitterende natuur. Het is de ultieme All American Roadtrip.

Neem contact met ons op om je eigen Route 66 reis samen te stellen.

Onderstaand enkele hoogtepunten:

Pontiac muurschilderingen

Anderhalf uur ten zuiden van Chicago voert Route 66 door Pontiac. Een plaatsje waar je normaal gesproken zo doorheen zou rijden, ware het niet dat hier een grote collectie muurschilderingen te vinden is. In het historische downtown vind je er maar liefst twintig. De schilderingen werden in 2009 in slechts vier dagen tijd gemaakt tijdens een zomerfestival en zijn een eerbetoon aan de geschiedenis van Pontiac. Natuurlijk is de enorme Route 66 muurschildering de ultieme fotostop. Bovendien vind je in Pontiac het Route 66 museum, een mooie start om meer te leren over deze legendarische weg.

Carthaga drive in bioscoop

Wat is er Amerikaanser dan een drive-inbioscoop? Deze openluchtbioscopen floreerden in de jaren vijftig langs Route 66. Het zijn iconen uit een tijd dat de meeste mensen nog geen televisie hadden en bioscopen nog geen airconditioning hadden. De meesten zijn inmiddels overwoekerd en verlaten maar het 66 Drive-In Theatre in Carthage, Missouri is nog altijd up and running. Iedere vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van april tot oktober kun je hier vanuit je auto genieten van de meest recente films.

Cadillac Ranch

Route 66 zit vol met verrassingen. Neem bijvoorbeeld de Cadillac Ranch bij Amarillo: een rij met graffiti versierde Cadillacs die half begraven zijn in het zand. Deze kunstinstallatie werd in 1974 neergezet door de Texaanse miljonair Stanley Marsh. De Cadillacs vertegenwoordigen Amerika’s ‘Gouden Eeuw’ en zijn in de loop der jaren door vandalen, graffiti-artiesten en reizigers voorzien van een dikke laag graffiti. Toch vindt Marsh dit niet erg: “Ik vind dat het er elk jaar beter uitziet.”

Bobs Gasoline Alley

Bob’s Gasoline Alley in Missouri heeft de grootste verzameling Route 66-objecten in het Middenwesten van de Verenigde Staten. Oude petroleumadvertenties, neonreclames en frisdrankborden vormen samen een verbluffende collectie van vintage en nostalgie. Je vindt hier zeker weten ook een oud Coca-Colabord. Buiten staan ook oude benzinetanks en een collectie bijzondere auto’s.

Blue Swallow Motel

Het Blue Swallow Motel in New Mexico biedt al sinds 1939 onderdak aan gasten die over ‘The Mother Road’ reizen. Hier overnachten brengt je even terug naar ‘the good old days’. Voor de receptie staat een oude Pontiac, de kamers zijn geheel in fiftiesstijl ingericht en ’s avonds gaat de schitterende retro neonverlichting aan. Er zijn maar twaalf kamers dus vooraf boeken is aan te raden.

Ghost town Calico

Nadat je Vegas verlaten hebt is spookstad Calico een niet te missen stop. Calico werd in 1881 gesticht als mijnstad rondom een zilvermijn. Zoals de meeste mijnstadjes aan de westkust van de Verenigde Staten werd Calico echter net zo snel weer verlaten als dat het was opgebouwd. In 1962 werd het omgedoopt tot historisch erfgoed. Je moet er dan ook toegang betalen. Veel van de oude winkelpandjes worden nu bezet door souvenirshops en je kunt zelfs overnachten in een van de blokhutten of op de camping. Echt verlaten is het er dus niet meer, maar het is daardoor wel een van de best onderhouden spooksteden van de VS. Het hoogtepunt is een lange mijntunnel waar je nog doorheen kunt lopen.

Elmer’s Bottle Tree Ranch

Een bos van flessen: deze stop zul je niet snel vergeten. Elmer ging vroeger altijd kamperen met zijn vader in de woestijn. Ze namen oude spullen die ze vonden mee naar huis, waaronder ook flesjes. Zijn vader bleef vervolgens nog jarenlang flessen verzamelen en toen hij overleed nam Elmer ze over en maakte er een schitterend kunstwerk van. De Bottle Tree Ranch bestaat uit tientallen stalen pijpen die zijn volgehangen met flesjes die in sommige gevallen dateren uit de jaren vijftig.

Roy’s Motel

In het verlaten stadje Amboy ligt Roy’s Motel. Het ultieme Route 66-symbool van een verlaten tankstation in de woestijn. De retrolooks (jaren vijftig) van dit icoon zijn dan ook al in heel wat films en commercials gebruikt. Amboy ontstond ooit als mijnstadje, maar is nu een spookstad die reizigers over de Route 66 eraan herinnert hoe het hier ooit was. Het tankstation is nog steeds in gebruik, al tank je hier niet de goedkoopste benzine. Je kunt je geld beter uitgeven aan een ijskoude Route 66-rootbeer in het winkeltje.

Santa Monica

En dan ben je er! Santa Monica, het einde van Route 66. Op de pier staat het symbolische Route 66 ‘End of the Trail’ bord waar iedereen mee op de foto gaat. De plek waar Route 66 eigenlijk alleen maar ophield, omdat de zee in de weg lag.

Klik hier voor informatie of boeking van de Route 66 reis

© Copyright - Travel 2 America Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Deze website is auteursrechtelijk beschermd en mag zonder onze schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of gekopiëerd. Wederrechtelijk gebruik is strafbaar en verplicht tot schadevergoeding.